sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Lassaka

Tänään tuli testattua karppilasagnea. Hyvää on, teen toistekin. Alkuperäinen ohje täällä , itse tein pienemmällä määrällä.

Pieni uunivuoallinen (17 cm x 23 cm)
1 iso munakoiso
1 isohko kesäkurpitsa

Jauhelihaseos:
jauhelihaa n. 500g.
2 sipulia
valkosipulia maun mukaan
tomaattipyrettä pikkupurkki (eli 2-3 rkl?)
suolaa
pippuria
basilikaa

Juustokastikkeeseen:
n. 2 dl kermaa tai maitoa (kukaan ei kiellä laittamasta enemmänkin mutta tämäkin riittää)
juustoa (koskenlaskijaa tai raastetta tai molempia, jääkaapin sekalainen jämäpalakokoelma sopii erinomaisesti tähän)  - laitoin paketillisen Koskenlaskija Paprikaa
pippuria (musta, viher tai vaikka pippurisekoitusta)

Pinnalle:
Juustoraastetta

Viipaloidaan kesäkurpitsat/koisot pitkittäin tai poikittain n. 4mm paksuisiksi viipaleiksi. Uunipellille leivinpaperi jolle ripsutellaan hiukan suolaa, viipaleet siihen vieretysten, pinnallekin hiukan suolaa. Viipaleiden annetaan kuivahtaa/olla 200 asteissa uunissa sen verran että kosteus haihtuu, ainakin sen verran aikaa ettei niistä nouse enää höyryä.Tällälailla kuivattamalla lopputulos on kiinteämpi eikä lillu vedessä. Sopiva annos viipaleita mediumkokoiseen vuokaan on n. 2 pellillistä.

Jauheliha ja sipuli ruskistetaan pannulla, maustetaan valkosipulilla, tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla, basilikalla tai mitä kukin nyt haluaa laittaa. Ei tarvitse lisäillä nestettä, ettei lopputuloksesta tule liian vetistä, "kuivatuksesta" huolimatta vihanneksista irtoaa kosteutta.

Kerma t. maito kuumennetaan kattilassa, ja sen joukkoon sulatellaan juusto/juustoraaste (muut kuin koskenlaskija kannattaa raastaa). Maustetaan. Kastike saa olla suht tanakkaa ainakin sitten vähän jäähtyneenä.

Kootaan kuin lasagne eli ladotaan vuokaan kerroksittain kurppa- t. koisoviipaleita, jauhelihaseosta ja ohuina luiroina juustokastiketta. Ylimmäksi kerros viipaleita ja sen päälle vielä loppu juustokastike ja juustoraastetta pinnalle. Väleihin voi valutella n. puolet juustokastikkeesta, loput päälle.

Paistetaan 200 C uunissa niin kauan että uunista tulee viettelevää tuoksua ja pinta on kauniin ruskea. Kannattaa malttaa antaa valmiin lassakan odottaa/jäähtyä ja vetäytyä hetken aikaa että nesteet tasaantuvat ja imeytyvät.

2 kommenttia:

  1. Hah meil on tätä huomenna listassa :) Tosin ihan pelkillä kesäkurpitsoilla ei munakoisolla :)

    VastaaPoista
  2. Minä aattelin tehdä sekametelisotkun ja laitoin siksi kumpaakin :D Ja sitten noita sekaisin eri kerroksiin.

    VastaaPoista